Kimlik, neredeyse tüm resmi işlemlerle beraber birçok özel kurum tarafından da kullanılan önemli bir belgedir. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, sahibinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ve nüfus kütüklerinde kaydı bulunduğunu kanıtlayan resmi belgedir. Kanunlara bağlı olarak, her Türk vatandaşı doğumuyla beraber nüfusa kaydettirilmeli ve kimlik kartı çıkarılmalıdır.
Kimlik belgeleri son düzenlemeyle çipli hale getirildi. Yeni kimliklerimizin üzerinde sahibiyle alakalı gerekli bilgiler yer alır. Bu bilgiler şunlardır:
Günlük yaşamda karşımıza çıkan birçok işlemde kimlikler gereklidir. Özellikle resmi kurumlara yapılan başvurularda kimlik kullanımı gerekli hale gelmektedir.
Herhangi bir ülkede; ülkenin vatandaşlarına devlet tarafından verilen, kimlikleriyle kişisel durumlarını gösteren belgelere nüfus cüzdanı denir. Ülkeden ülkeye bu belgenin nitelik ve şekli değişse de Türkiye’de ad, soyadı, medeni hal ve din gibi kişisel bilgiler içerir. Bununla beraber nüfus cüzdanları, mağazalardaki ürünler gibi kodlara sahiptir. Mağazalarda ürünün bu koda göre bilgisayarlarda kolayca gözükmesi gibi vatandaşlar da devlet dairelerinde bu kodla rahatça bulunur. Bu da yapılacak işlemler konusunda kolaylıklar sağlar.
Nüfus cüzdanında bulunan T.C. kimlik numarası, vatandaşların kendilerine özgü kodlarıdır. T.C. kimlik numarası kullanılarak devlet dairelerinde ve birçok özel kurumda işlemler kolayca yapılabilir. Bankalar gibi özel kurumlarda da kayıtlarda genellikle T.C. kimlik numarası istenir ve yapılan kayıtlar devlete bu kod sayesinde bildirilmiş olur. T.C. nüfus cüzdanının kullanıldığı yerlerden bazıları şunlardır:
Yurt dışına çıkılırken yapılacak işlemlerde, vize başvurularında, çalışma izni, oturma izni ve eğitim taleplerinde kimlik tercümesi gerekebilmektedir. Tercüme mutlaka yeminli tercümanlarca yapılmalıdır, çünkü kimlik resmi bir belgedir ve resmi kurumlar tarafından kabul görmesi için noter onayı da gerekmektedir.
2017 yılından beri, kanun değişikliğine bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına biometrik çipli kimlik kartı dağıtımına başlanmıştır ve kademeli olarak dağıtım sağlanmıştır. Bu çipli sistemle artık numara kullanımı da azalmaya başlamıştır.
Nüfus cüzdanları veya yeni adıyla kimlik kartları hem yurt dışı hem de yurt içi işlemlerde en çok istenen belgedir. Özellikle yurt dışına çıkılırken yapılacak işlemlerde, vize başvurularında, çalışma izni, oturma izni ve eğitim taleplerinde nüfus cüzdanı tercümesi gerekebilmektedir. Bunun için de yeminli tercüme hizmeti alınmalıdır, çünkü kimlik kartı resmi bir belgedir ve kullanılabilirliğinin devamı için resmi kalmalıdır. Normal bir tercümanın yaptığı tercümenin resmi kurumlarda geçerliliği yoktur. Yurt dışı alım-satım işlemleri, yurt dışı ticaretin getirdiği yasal yükümlülükler ve resmi belge ibra etme zorunluluğu nüfus cüzdanı tercümesini de zorunlu hale getirmiştir.
Nüfus cüzdanı tercümesi, yeminli tercümanlar tarafından yapılan bir çeviri hizmeti olsa da ücretlendirmesi diğer çeviri türlerine göre çok daha cüzidir. Piyasada fazla ücret isteyen kişilere itibar etmeyip alanında uzman tercümanların bulunduğu tercüme bürolarına başvurulması kimlik kartı tercümesinde hem ücretlendirme, hem hız, hem de profesyonel tercüme hizmeti almanız açısından size fayda sağlayacaktır.
Kimlik belgesi çevirisi yapılırken tercümana ve notere belli miktarda ücret ödenmektedir. Noter yeminli tercüman çevirisini yapıp büroya kaşeletir. Noterin de onaylamasıyla işlem tamamlanmış olur. Tercüme için verilen ücret, dil çiftine ve tercüme bürosuna bağlı olarak değişir. Onay için verilen ücretse karakter sayısına bağlı olarak değişmektedir.
Transcom Tercüme olarak Ankara tercüme ofisimizde nüfus cüzdanı tercümesi hizmetini hızlı şekilde vermekteyiz. Nüfus cüzdanı tercümesi, yeminli tercüme, noter onaylı tercüme ve apostil onayı ihtiyaçlarınız için bize 0312 425 64 14 numaralı telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.